Thursday, 28 Μαρτίου 2024
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Ενημέρωση «Χτίζοντας γέφυρες χορού» - 3ο μουσικοχορευτικό αντάμωμα
«Χτίζοντας γέφυρες χορού» - 3ο μουσικοχορευτικό αντάμωμα Εκτύπωση
Πέμπτη, 04 Ιούνιος 2015 12:50

509Σάββατο, 6 Ιουνίου 2015, θεατράκι μαρίνας, 8:30 μ.μ.

Το τραγούδι και ο χορός, ως διαχρονικά σύμβολα ταυτότητας, χτίζουν γέφυρες επικοινωνίας και διασώζουν αξίες που νοηματοδοτούν τη ζωή μας. Πόσο μάλλον, όταν σε μια εποχή όπου οι τεχνητές γέφυρες, τα μοναδικά πετρόχτιστα γεφύρια, καταρρέουν το ένα μετά το άλλο, η μουσική και ο χορός έρχονται να τα αντικαταστήσουν, παίρνοντας τη θέση τους στο χωροχρόνο. Γεφύρια που γεννήθηκαν από την ανάγκη των ανθρώπων να επικοινωνήσουν για να ζήσουν και να προοδεύσουν, ξεπερνώντας συγχρονικά και διαχρονικά σύνορα και πολιτισμούς.

Ο χορός και η μουσική ως μέσο έκφρασης συναισθημάτων, ανάμνησης και αναπαράστασης κοινωνικών, ιστορικών και θρησκευτικών γεγονότων κάθε τόπου, κινητοποιoύν τις αισθήσεις και μετασχηματίζουν τη γενικότερα αντίληψη για τη ζωή. Η διεργασία αλλαγής, δηλαδή, του ανθρώπου περνά και μέσα από την τέχνη, εξωτερικεύοντας την ανάγκη μας να εκφραστούμε σωματικά και να επικοινωνήσουμε πολυπρισματικά.

Έχοντας αυτά κατά νου και μέσα από την αλληγορία της γέφυρας, στις έξι του Ιούνη, θα προσπαθήσουμε να γεφυρώσουμε τις φαινομενικά ετερόκλιτες αποστάσεις σε μουσικές, μουσικά όργανα και χορευτικά πατήματα, βρίσκοντας σημεία σύγκλισης. Θα κάνουμε ένα μουσικοχορευτικό ταξίδι ξεκινώντας από την Ήπειρο, συνεχίζοντας νότια στην Κρήτη και τέλος ανηφορίζοντας βόρεια, στην Ανατολική Ρωμυλία. Στην προσπάθειά μας αυτή αρωγοί θα σταθούν πάνω από εκατό χορευτές και χορεύτριες από τα συγκροτήματα του Συλλόγου μας, του Λαογραφικού Χορευτικού Ομίλου Πατρών και του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, με τη συνοδεία των μουσικών τους, καθώς και της χορωδίας του Πανηπειρωτικού. Σε μια πανδαισία ήχων που ως κύριο άξονα θα έχει τις μορφές εκείνες της τέχνης που άντεξαν στο χρόνο, που δεν κατέρρευσαν.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται να δώσουμε τα χέρια μας και να κάνουμε γεφύρια χαράς, ειρήνης και συναλληλίας. Να φτιάξουμε γεφύρια που για αρμούς θα βάλουμε παγκόσμιους ήχους, μουσικές, πολυφωνικές και χορωδιακές φωνές. Να φτιάξουμε γέφυρες προορισμένες να υπερβαίνουν τα χάσματα, να δημιουργούν περάσματα, να συνδέσουν όχθες και να φτιάχνουν δρόμους. Δρόμους για να ενώσουν ιδέες και πόλεις, ανθρώπους και γεγονότα, ήθη και λαϊκούς πολιτισμούς.

Και μέσα σε όλη αυτή την προσπάθεια ερχόμαστε, όλοι εμείς, απλοί διάκονοι του χορευτικού πολιτισμού, με τις μουσικές, το χορό και το τραγούδι μας, να γεφυρώσουμε αποστάσεις και να δημιουργήσουμε σχέσεις ∙ και οι σχέσεις να γίνουν δρόμοι που οδηγούν στη ζωή ∙ και οι δρόμοι πάλι να γίνουν γέφυρες, αυτή τη φορά, όμως, γέφυρα με τον εαυτό μας ως πέρασμα σε κάτι καλύτερο.

Οι γέφυρες στέκουν, γκρεμίζονται, ξαναορθώνονται, αγναντεύουν, και όταν παλιώνουν τότε περισσότερο λάμπουν στο φως. Πάντα θα υπάρχουν πέτρες στο δρόμο μας. Εντούτοις, από εμάς εξαρτάται αν θα χτίσουμε με αυτές τοίχους ή αν θα χτίσουμε γέφυρες.

του Αλέξανδρου Χάιδα

509 afisa

 
Αξιολόγηση άρθρου: / 0
ΧείριστοΆριστο 
Δημοσίευση σελίδας στο facebook

Σύνδεση Χρήστη

Συνδεδεμένα Μέλη

Κανένα

Επόμενες εμφανίσεις

Δε βρέθηκαν προγραμματισμένες εμφανίσεις!

Δείτε το αρχείο παραστάσεων.

Ενημερωτικη λιστα

Αριθμος Επισκεπτων

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα122
mod_vvisit_counterΧτες144
mod_vvisit_counterΑυτή την εβδομάδα554
mod_vvisit_counterΤην περασμένη εβδομάδα1008
mod_vvisit_counterΑυτό το μήνα4023
mod_vvisit_counterΤον περασμένο μήνα4312
mod_vvisit_counterΌλες τις ημέρες1832988
Έχουμε 26 επισκέπτες συνδεδεμένους

Δημοσκοπηση

Ποιές ενότητες της σελίδας θα θέλατε να αλλάξουν/εμπλουτιστούν;